Μέλι Καστανιάς

Μέλι Καστανιάς - Αρκαδική Καστανιά.

Η καστανιά μας δίνει ένα από τα σπουδαιότερα είδη μελιού. Το άρωμά του δυνατό και ιδιαίτερο. Με χαρακτηριστική οσμή, ξυλώδες, η γεύση του έντονη, πιπεράτη, ελαφρώς υπόπικρη.

Το καστανόμελο έχει υψηλή διατροφική και θεραπευτική αξία και σημαντικά χαρακτηριστικά.

Με υψηλή περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, βάριο, σίδηρο. Επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και τανίνες οι οποίες οφείλονται στο δέντρο της καστανιάς.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε αψηλάφητους κόκκους γύρης στους οποίους οφείλεται η σημαντική θρεπτική αξία και η δυνατή γεύση του. Λόγω των υψηλών θρεπτικών συστατικών του, ενδείκνυται για αθλητές, ηλικιωμένους και γενικότερα για όσους επιθυμούν να τονώσουν τον οργανισμό τους.

Όμως το μέλι καστανιάς δεν έχει μόνο υψηλή διατροφική αξία αλλά και σημαντικές απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες οι οποίες είναι ευεργετικές σε περιπτώσεις δυσεντερίας και βοηθάει ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Βοηθάει ενάντια προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Καταπραΰνει και τα συμπτώματα της δυσεντερίας, της γρίπης και του πονόλαιμου. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση έναντι μιας πληθώρας μικροοργανισμών όπως ο εντερόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και των δύο ειδών κάντιντα. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος ενισχύει την πνευματική διαύγεια.

Ιδανικό για χρήση του στη μαγειρική.

Λόγω της μικρής του περιεκτικότητας σε γλυκόζη αργεί να κρυσταλλώσει, χρειάζεται περίπου 1,5 με 2 χρόνια.

Το μέλι καστανιάς μόλις τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να κατακτά τις καρδιές των Ελλήνων καταναλωτών παρότι στην Κεντρική Ευρώπη και στη Ρωσία είναι εξαιρετικά δημοφιλές.