Βασιλικός Πολτός

Ελληνικό Προϊόν Βιολογικής Μελισσοκομίας

Η τροφή της βασίλισσας που την κάνει να ξεχωρίζει από όλη την κυψέλη, τόσο σε μέγεθος όσο και σε μακροζωία. Ο βασιλικός πολτός είναι αυτός που καθιστά την μέλισσα, βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι μία παχύρρευστη υπόλευκη κρεμώδης ουσία, που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Ονομάζεται επίσης και γάλα των μελισσών. Η γεύση του είναι υπόξινη. Οι εργάτριες μέλισσες τρέφονται με βασιλικό πολτό μόνο κατά τις τρεις πρώτες μέρες της ζωής τους και ζουν για περίπου 40 ημέρες το καλοκαίρι και για περίπου 6 μήνες το χειμώνα. Σε αντίθεση με τη βασίλισσα η οποία τρέφεται για όλη της τη ζωή με βασιλικό πολτό και μπορεί να φτάσει έως και 5 έτη ζωής.

 

Στον Άνθρωπο ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός από την Αρχαιότητα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια και ευεργετική τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, πολλά οφέλη και ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Σύνθεση – Η σύστασή του μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, την διαφορετική χλωρίδα το κλίμα κ.α. Αν και η σύστασή του δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως, κατά βάση αποτελείτε από: Νερό σε αναλογία (45%-70%) Βιταμίνες: ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού όπως βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), B2 (ριβοφλαβίνη), B3 (νιασίνη), Φολικό Οξύ, B5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη),  B7 (Βιοτίνη), B8 (Ινοσιτόλη), B6 (Πυριδοξινη), καθώς και σε μικρότερες αναλογίες συναντάμε τις βιταμίνες Β12, Α, D, E, K και C. Μεταλλικά στοιχεια και ιχνοστοιχεία, κυρίως ασβέστιο, κάλιο και σε μικρότερη ποσότητα μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό (Κ, Ca, Na,Zn, Fe, Cu, Μη), Αμινοξέα (29), Αζωτούχες ενώσεις, Ανόργανα στοιχεία, Σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) Λιπαρά οξέα, Ορμόνες (τεστοστερόνη, προγεστερόνη και οιστραδιόλη), Πεπτίδια, Ακετυλοχολΐνη, Πρωτεΐνες, Λιπίδια και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα. Η περιεκτικότητα του σε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία τον καθιστά κορωνίδα υπερτραφής.

 

Βασιλικός πολτός & υγεία (Οφέλη – Ιδιότητες Ενδείξεις) – Έχει αναφερθεί ότι: Παρέχει ενέργεια και αναζωογόνηση, Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας. Βοηθάει στην ενίσχυση και τόνωση του ανοσοποιητικού ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού, Βοηθάει στην πρόληψη εποχικών ιώσεων, έχει ισχυρές Αντιμικροβιακές και Αντιμυκητιασικές Ιδιότητες, βελτιώνει την συγκέντρωση την διάθεση και την μνήμη, είναι κατά της κατάθλιψης, του άγχους και τουστρες. βοηθάει την Ανδρική Γονιμότητα, βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, εμποδίζει την απόφραξη των αρτηριών, βοηθάει σε περιπτώσεις αναιμίας, μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό, βελτιώνει συμπτώματα σε εμμηνόπαυση και ΠΜΣ, έχει Αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθάει σε νευρο-ενδοκρινο-μεταβολικές διαταραχές, βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να βοηθήσει άτομα με στοματικά προβλήματα (ουλίτιδα), με οφθαλμολογικά προβλήματα (γλαύκωμα και καταρράκτη), με δερματικές παθήσεις, βοηθάει τους ηλικιωμένους, Διεγείρει τον μεταβολισμό, Προάγει την υγεία των οστών. βελτιώνει το άσθμα, μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών. Βοηθάει σε περιπτώσεις: κόπωσης, ανορεξίας, αρθρίτιδας, ψωρίασης, αιμορροΐδων, δερματίτιδας, τριχοφυτίασης, ακμής, εκζέματος, πιτυρίδας, είναι κατά της κόπωσης, της μυϊκής δυστροφίας, είναι κατά κατά της δυσκοιλιότητας, των φλεγμονών των ελκών και των εκζεμάτων, των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών, κατά των στομαχικών προβλημάτων, κατά των καταγμάτων των οστών, μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα, Η τρανς-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ που έχει ο Β.Π. έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. To 10-υδροξυ-δεκενοΊκό οξύ, το οποίο περιεχει, έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.

 

Θεωρείτε εξαιρετικό φυσικό συμπλήρωμα για τους αθλητές. Διεγείρει τον μεταβολισμό, βελτιώνει την κόπωση των μυών, αυξάνει την αντοχή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την υγεία των οστών, λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αυξάνει την ενέργεια την αντοχή και την φυσική δύναμη, μειώνει της συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και αμμωνίας ορού και καθυστερεί την εξάντληση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου.

 

Διατήρηση – Το χρώμα του είναι σημάδι της φρεσκότατάς του. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει χρώμα που κυμαίνεται ανάμεσα στο υπόλευκό και το ανοιχτό κίτρινο. Διατηρείτε στη συντήρηση του ψυγείου ως 6 μήνες ενώ στην κατάψυξη στους -15 ˚C για 15 μήνες και για 24 μήνες στους – 18 ˚C . Η αποθήκευση του σε θερμοκρασίες – 10 με -20 ˚C μεταβάλει ελάχιστα την σύστασή του, ενώ σε θερμοκρασία συντήρησης ψυγείου υπάρχει ελαφρά μεταβολή μετά τους 4 μήνες. Ο βασιλικός πολτός αλλοιώνετε από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη.

 

Λήψη & Δοσολογία – Η κατανάλωση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί, με άδειο στομάχι και σε ποσότητα ανάλογα με την ηλικία. Η Λήψη γίνεται από το στόμα, είτε υπογλώσσια για ταχύτερη απορρόφηση, είτε με νερό ή ακόμη μπορεί να αναμειχθεί με μέλι ή με γύρη. Ενήλικοι 1/2 έως 1 γραμμάριο την ημέρα, αθλητές 1 ως 2 γραμμάρια την ημέρα και ανήλικοι έως 1/2 γραμμάριο την ημέρα. Αρχικά ξεκινήστε με πολύ μικρή ποσότητα. Για τον υπολογισμό της σωστής δόσης περιέχεται στην συσκευασία ειδικό πλαστικό κουταλάκι το οποίο πλένουμε μετά την χρήση.

 

Παρενέργειες – Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων όπως εμφάνιση αλλεργίας με δερματίτιδές, κνίδωση, αναφυλαξία, άσμα μέχρι και θανατηφόρο αναφυλακτικό σοκ. Να αποφεύγεται η κατανάλωση από άτομα που είναι αλλεργικοί στα προϊόντα μέλισσας ή έχουν άσθμα, αλλεργικούς ασθενείς, ή έχουν χαμηλή πίεση και υπόταση. Δεν συνιστάται η λήψη από βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Λόγω της έλλειψης επαρκών πληροφοριών καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση του στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Πριν από την κατανάλωση καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας ή τον αλλεργιολόγο σας.